Publicerat 2021-12-13

Prisma blir Graf

I Maj slås portarna upp till Härnösands nya handels- och mötesplats. Arbetet pågår för fullt och besökare kan följa arbetet på plats i realtid. När allt står klart får Härnösand en ny plats att samlas på, under devisen meet, eat, shop and play.

”Nya beteenden och konsumtionsmönster leder till nya frågor. Graf är vårt svar på dessa frågor. Vi använder det som varit för att bygga det som ska bli. Prisma blir Graf. Navet i handelsvarvet. Platsen vi träffas på.”, säger Emil Westerlind, VD Westerlinds

Bakom Graf ligger Westerlinds och Kommunfastigheter som sedan en tid samäger fastigheterna där handelsplatsen ligger. Tillsammans investerar man totalt 40 miljoner i Graf. I och med detta läggs ytterligare en viktig pusselbit i det utvecklingsprojekt som pågått i centrum under de senaste åren.

”Genom att arbeta tillsammans med Kommunfastigheter får vi bättre förutsättningar att ta ett helhetsgrepp, nu när vi omstrukturerar och moderniserar centrum i allmänhet och Graf i synnerhet.”, säger Emil Westerlind, VD Westerlinds.

”Nu byggstartar vi den första etappen av projektet som omfattar totalt hälften av de ytor som ska byggas om. Fokuset ligger primärt på passagen, handelsytor och det nya inomhustorget.” säger Göran Albertsson, VD för Kommunfastigheter och Härnösandshus.

Nyheterna är flera.

 • Handelsvarvet stärks med en passage mellan Storgatan och Köpmangatan.
 • En ny, tydlig och inbjudande entré från Storgatan.
 • Butikerna får nya skyltfönster och entrépartier
 • Norrlands första återbruksgalleria Re:store öppnas
 • Återöppning av atrium i tak för ljusinsläpp
 • Ny atriumtrappa förbinder de båda våningarna
 • Nya ytskikt (väggar, golv och tak)
 • Nya, fräscha toaletter och utrymme för amning
 • Ytor för tillfällig pop-up verksamhet skapas
 • Engströms food & deli öppnar upp in mot Graf
 • Bokhandeln får nya, optimerade ytor
 • Ytor för nya verksamheter skapas
 • Ny hiss som förbinder de båda våningsplanen

 

”Härnösand ska ha ett levande centrum som möter framtidens krav på möten, hållbarhet och handel. Här blir Graf en viktig komponent av stadens erbjudande.”, säger Göran Albertsson, VD för Kommunfastigheter och Härnösandshus.

”Det kommer att hända mycket i och kring fastigheten fram till öppningen i Maj. En del temporära lösningar i samband med ombyggnationer och vi ber om förståelse för det. Håll utkik efter hänvisningar och skyltar.”, säger Projektledaren – Mattias Gidmark.

 

För intervju och citat kontakta:

Prisma blir Graf

Westerlinds

 

Westerlind Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar fastigheter i Mellannorrland och ingår i Westerlinds. Bolaget omsätter ca 85 mkr och har ett fastighetsvärde på ca 700 mkr fördelat på 50 fastigheter. Westerlinds har ytterligare två affärsområden, Westerlind Utveckling och Westerlind Försäljning. Där utveckling står för markexploatering och bostadsprojekt. Medan Försäljning, för nyproduktion av villor och fritidshus. Koncernen omsätter totalt ca 130mkr och har 27 anställda. Bolaget har sitt huvudsäte på Tobaks i Härnösand.

Härnösands kommunfastigheter är ett helägt dotterbolag till det kommunala fastighetsbolaget Härnösandshus. Härnösandshus är Härnösands största bostadsbolag, med 1650 lägenheter fördelat över 40 fastigheter. Koncernen omsätter 160 mkr.