Publicerat 2022-04-28

Så kommer Sälstens Udde i Härnösand att se ut

På lördags gick startskottet. Då blev det möjligt att ansöka om att boka tomterna och de nya bostäderna som ska byggas på Sälstens udde i Härnösand.

– Det är jättehögt tryck och det är redan många som har skrivit och sagt vilka tomter de vill ha, säger Isabelle Brandt som är projekt- och marknadskommunikatör på Westerlinds.

Inom kort går detaljplanen ut på samråd och omgivningen och andra remissinstanser har möjlighet att inkomma med synpunkter på planen som sedan ska behandlas av kommunen. I december 2021 förväntas detaljplanen att antas av kommunfullmäktige, förutsatt att inga överklaganden görs. Den 18 september öppnade ansökan upp för bokning av tomterna.

Totalt blir det runt ett 20-tal byggnader varav 17 är villor. Resterande blir lägenhetshus bestående av 20-30 bostadsrätter. Det bebyggda området kommer att ligga på ungefär 110 000 kvadratmeter. Det som kommer byggas är tre olika delområden:

Delområde 1: Sälstenstomterna (B1-C6)
– Består av: 11 friköpta tomter
– Bokning öppnar: 18 september 2021

Delområde 2: Strandvillorna (A1-A6)
– Består av: 6 arkitektritade villor på friköpt tomt
– Bokning öppnar: november/december 2021

Delområde 3: Panoramalägenheterna (D)
– Består av: 25-30 bostadsrättslägenheter á cirka 60-85 m2
– Bokning öppnar: våren 2022

Byggstart väntas påbörjas kommande vår förutsatt att inte planhandlingarna blir överklagade efter de skickats på samråd. Isabelle Brandt började som projekt- och marknadskommunikatör på Westerlinds i juni.

Hur känns det att projektet nu är på gång på allvar efter fladdermusincidenten?
– Det känns ju väldigt bra. Vi har väntat länge och intressenterna har väntat jättelänge. Vissa har stött i kö i flera år och i tisdags släppte vi äntligen en tomtkarta och intresset har varit fortsatt högt, säger hon och fortsätter:

– Det är otroligt bra läge med stora tomter nära till både stan och badstrand.

Trots att bokningarna inte har öppnat än, har Westerlinds redan 350 personer som står på intresselistan. En del av dem har stått där i flera år, ända sedan Westerlinds började prata om projektet.

Hur går bokningen till, är det först till kvarn som gäller?
– Nej, det är inte först till kvarn som gäller. Man fyller i ett digitalt formulär och när bokningen stänger den 4 oktober kommer vi samla ihop alla ansökningar. Det kommer inte bli så hetsigt utan alla får ansöka om en tomt och den 4 oktober kommer vi i lugn och ro dela ut dem.

Har ni mötts av fler motgångar förutom fladdermössen?
– Motgångar har man alltid, men det har flutit på relativt smärtfritt. Dialogen med alla inblandade, exempelvis intressenterna och grannarna till området har varit bra och det är såklart väldigt roligt. Känslan är att inställningen till Sälstens Udde är positiv, säger hon och fortsätter:

– Vårt samarbete med Härnösands kommun har varit väldigt bra. Vi hade inte gjort den här satsningen om inte kommunen hade varit så villiga att satsa på området runtikring. Exempelvis vill de bygga en gång- och cykelväg längs strandlinjen som binder ihop Sälsten med stadskärnan som gör att staden förlängs ut till bostadsområdet.

 

Tycker du projektet låter intressant?

Säkra din köplats nu! Anmäl ditt intresse här