Publicerat 2022-04-28

Grafgallerian i Härnösand formas: “Väldigt efterlängtat”

Den anrika Prismagallerian står nu inför stora förändringar.

Mångmiljonprojektet har redan smugit igång men arbetet påbörjas officiellt efter nyår.

Westerlinds och Härnösands Kommunfastigheter investerar tillsammans 40 miljoner kronor i ett projekt som ska förvandla Prismagallerian till en ny galleria vid namn “Graf”.

– Namnet kommer från att fastigheterna heter Telegrafen 13, 26 och 27. Det är tre fastigheter som är sammanslagna men grundtanken med namnbytet var att få ett namn som inte bara är förknippat med dåtidens glansdagar, säger Emil Westerlind, vd för Westerlinds.

Under fredagen den 10 december offentliggjordes projektet för allmänheten och Westerlinds och Härnösands Kommunfastigheter höll en träff i Prismagallerian för att besvara frågor.

– Det är ett levande arbete men nu är vi framme och sätter ner foten på detaljerna och kan börja avslöja: så här kommer det att se ut, säger Emil Westerlind.

– Det man hör nu när vi har stått här är att en passage igenom gallerian är något som uppskattas. Att det ska finnas en väg så att man inte behöver gå runt hela byggnaden, säger Göran Albertsson, vd för Härnösands Kommunfastigheter.

Projektet har redan dragit igång men synligt blir arbetet först efter nyår.

– Efter julhelgerna i början av nästa år börjar arbetet märkas av utåt och nyöppningen blir i maj 2022. Vi har lagt ombyggnationen efter julledigheterna i och med att det är en naturlig dipp i handeln efter jul, säger Göran Albertsson och tillägger:

– Bokhandeln håller på att förberedas för sin flytt just nu.

Härnösand har haft Öbacka bok sedan 1843 och det är en helt obruten kedja. Det är samma firma i princip – det enda man har gjort är att byta ägare och namn på butiken, men den har aldrig varit stängd sedan öppningen. Den nuvarande ägaren, Tim Falbe, har haft sin roll i elva år nu och ser fram emot projektet.

– Det här blir otroligt bra och är efterlängtat, säger han.

Affären kommer flytta en bit till platsen som Öbacka bok tidigare hade i Prismagallerian samtidigt som delar av den nuvarande lokalen förblir.

– Uppfräschningen behövs i gallerian men det absolut bästa är att det blir två ingångar igen så att vi får en genomströmning, säger Tim Falbe.

Flera Härnösandsbor tog chansen att tycka till om projektet under fredagen, däribland Anita Heiner som är glad över att det satsas lokalt.

– Det är jätteroligt att det blir fräscht, lite nya affärer och bättre tillgänglighet, säger hon.

Anita Heiner har bott i Härnösand i ett års tid och tidigare bodde hon i Ingarö i Stockholm.

Vad tror du om den här förändringen?

– Det är jättebra. Då kanske fler handlar här i Härnösand istället för att åka till Birsta, svarar Anita Heiner.

Det finns flera anledningar till varför projektet görs nu menar Emil Westerlind.

– Fastigheten har varit eftersatt länge och behövt moderniseras. Vi pratar hela tiden om att få ihop handelsvarvet så vi får ett bra flöde på stan och det här är en viktigt pusselbit. Vi vill locka fler personer till Härnösands centrum, säger han.

Tror du att företagen som redan finns i gallerian kan få en tuff period under ombyggnationen?

– Tittar man på vad som brukar hända när man bygger om så är det en nyfikenhet som bildas hos folk. Rent praktiskt blir det lite stökigt stötvis men vi försöker hålla de perioderna så korta som möjligt, svarar Emil Westerlind.

På fem månader ska projektet vara färdigt.

– Tiden går fort men vi tror att vi hinner. Trots utredningar så kan vi ju springa på saker som vi inte vet om i och med att det är en gammal fastighet men vi känner att det är rimligt att vi ska klara av det, avslutar Emil Westerlind.