Publicerat 2022-04-28

Byggplanerna igång igen i Härnösand – nu står vi vid startlinjen.

Byggandet av bostäder på Sälstens Udde i Härnösand har skjutits upp på grund av en utredning av fladdermössbeståndet i området.

Nu är dock utredningen avslutad och företaget Westerlinds AB väntar sig att kunna ta emot bokningar i september.

– Man misstänkte att det var ett jaktområde men det visade sig vara mycket längre ut, säger Emil Westerlind, VD för Westerlinds AB.

Planen var från början att bygget i centrala Härnösand skulle påbörjas våren 2021. Den här planen hindrades av att fladdermöss upptäcktes i området. Oron var att fladdermössen använde Sälstens Udde som jaktområde. Det här gjorde att Westerlinds AB som ansvarar för bygget behövde göra en utredning av beståndet.

– Vi gjorde utredningen under våren. Det tog lite tid eftersom det tog ett tag att hitta experter samt att sådana här utredningar är säsongsberoende, säger Emil Westerlind och fortsätter:

– Det är aldrig roligt att behöva skjuta upp ett bygge men det är vi vana vid. Såna här kommunala utredningar måste ha sin gång.

Utredningen visade att platsen inte var ett primärt jaktområde för fladdermössen, vilket betydde att byggplanerna kan fortskrida.

Nu väntas planhandlingarna för området bli klara under fredagen. Emil Westerlind berättar att köpare ska kunna boka bostäder redan i september om allt går som det ska.

– Det känns superkul, nu står vi vid startlinjen för att arbetet ska påbörjas, säger han.

Totalt blir det runt ett 20-tal byggnader varav 16 är villor. Resterande blir lägenhetshus bestående av 20-30 lägenheter. Det bebyggda området kommer att ligga på ungefär 110 000 kvadratmeter. Enligt Emil Westerlind har intresset än så länge varit högt bland köpare.

– Det är superstort, det är många som har varit intresserade sedan länge och det har bara eldats på av pandemin. Att man satsar mer på sitt boende har blivit väldigt tydligt och Härnösand och Höga Kusten är hetare än någonsin!

Byggstart väntas påbörjas kommande vår förutsatt att inte planhandlingarna blir överklagade efter de skickats på samråd. Emil Westerlind tror att handlingarna har bra chanser att gå igenom.

– Det är en genomarbetad plan. Vi har haft ett superbra samarbete med kommunen, övriga myndigheter och de som är berörda, säger han.

Tycker du projektet låter intressant?

Säkra din köplats nu! Anmäl ditt intresse här