Publicerat 2022-04-28

50 nya arbetsplatser på Tobaks i Härnösand

Tobaks i Härnösand växer och får 50 nya arbetsplatser. Westerlinds öppnar upp ännu ett våningsplan med co working-ytor till företagshotellet House Be.

– Vi är mycket nöjda med utvecklingen här, säger Emil Westerlind, vd på Westerlinds.

Tobaksmonopolet har genomgått en remarkabel förändring sedan den anrika snus- och cigarettfabriken lades ner 1977. Då stod 20 000 kvadratmeter tomma innan Westerlinds fastigheter tog över byggnaden för fem år sedan.

Sedan dess har lokalerna förvandlats till en kontorsgemenskap i form av co working-ytor och tillsammans med aktivitetshallen på gamla Hernöverken intill och blivande bostadsområdet Sälstens udde blir det en ny stadsdel i Härnösand.

Vid en presentation under fredagen var Ulrika Nilsson, regionansvarig för företagshotellet House Be, på plats.

– Härnösand har en stark tillväxt på företag och på Tobaksmonopolet har vi nu 17-18 företag på plats redan. Det nya våningsplanet innebär att vårt skapande av en mötesplats växer ännu mer, säger hon och fortsätter:

– Pandemin har inneburit en betydligt mer flexibel arbetsmarknad med mer distansjobb, men här slipper man jobba ensam samtidigt som kan arbeta i hemstaden i större utsträckning. Den bästa av två världar helt enkelt.

House Be kommer att ta över stora delar av de ytor på våningsplanet där Hernö Hantverksöl tidigare hade sin verksamhet. Utöver närmare 50 ytterligare arbetsplatser skapar man utökade och förbättrade ytor för möten, event samt konferenser.

Emil Westerlind, vd på Westerlinds, är mycket nöjd med utvecklingen.

– När vi köpte Tobaks satte vi visionen ”från monopol till metropol” och vi har kommit en bra bit på vägen. Närmare 300 personer går till jobbet varje dag på Tobaks, vilket är på samma nivå som när tobaksproduktionen var igång. Men vi är inte färdiga ännu, säger han.

Avtalet med House Be löper över tio år och inflyttning är planerad till andra kvartalet 2022.